Güneş enerji sistemleri Ariha’lıların su ihtiyacını nasıl karşıladı? – WATAN

Güneş enerji sistemleri Ariha’lıların su ihtiyacını nasıl karşıladı?

Kuzey Suriye’de yer alan kamplarda yaşayanlar, en önemli ihtiyaç olan su sıkıntısı ile karşı karşıya kalarak zor koşullar içinde kamplara uyum sağlamaya çalışıyor.

VATAN ekipleri “Ariha” kentindeki su istasyonlarına güneş enerji sistemi kurulumu sağlayarak,4 Ocak 2022’den beri başlatılan proje çerçevesinde bu izole toplulukların acılarını hafifletmeye çalışıyor.

VATAN, ” Barış Harekatı Bölgesi ” ile işbirliği içinde yer alarak, içilebilir temiz ve sterilize edilmiş suyu güvenli ve etkili yollarla güvence altına almak için çalışmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda akaryakıt ve jeneratör fiyatlarının yüksek olması nedeniyle kamplara tanker veya dizel jeneratörlerle içme suyu temin etmekten vazgeçilmektedir.

Alternatif enerji yoluyla temiz suyun sağlanması, yardıma muhtaç grupların yaşadığı zorlukların hafifletilmesi için kritik bir adımdır. Bu teknolojinin dizel veya genel elektrik jeneratörlerine göre işletme maliyetinin düşük olduğu ve tüm muhtaç gruplara hızlı ve kaliteli erişim kolaylığı sağlayacağı düşünülmektedir.

Proje, Omran istasyonu (HP250) ve doğu istasyonu (HP125) olmak üzere iki adet su pompa istasyonunu, iki güneş enerjisi sistemiyle beslemeye odaklandı. Yeni güneş enerjisi sistemlerinin kurulum süreci ise aşağıdaki aşamalardan geçti:

 

  • Hibrit güneş enerji sistemlerinin kurulması,
  • Sistemi takip etmek ve sorunlarla başa çıkmak için teknik kadroyu iyi bir eğitime tabi tutmak ve devamında faydalı kurslarla işçilerin donanımını ileriye taşımayı amaçlamak,
  • Son müdahale sonrası sistemlerin takibinin yapılması.

Proje aynı zamanda bu iki istasyonda temiz su temini ile de sınırlı kalmamış, kampta yaşayan iş sahibi olmayan insanlara bu istasyonlarda iş imkânı sunarak, sistemi korumaya ve işletmeye devam etmelerini sağlamıştır.

Proje, yoğun nüfus yoğunluğu olan bölgelerdeki içme suyu temininin zorluğu nedeniyle ihtiyaç duyulan alanlar için bir değerlendirme süreci yapıldıktan sonra başlatılmıştır.

DECLINE